Buy nothing Friday

Imorgon är det Black Friday, ett koncept som inte helt oväntat kommit till Sverige från USA. Black Friday handlar om en enda sak, konsumtion! Stora företag sänker priserna drastiskt för att få oss att köpa mer. Och tänk så fantastiskt det fungerar. Filmklipp från butiksöppningar på Black Friday visar fruktansvärd panik och mina tankar går till de människor i världen som upplever den här hysteriska hetsen när de trängs för att komma ut ur ett köpcentrum som är bombhotat. Medan det är vardag för vissa människor utspelar sig alltså liknande scener när människor försöker att sig in i en affär. Det är sjukt! Och det är precis vad det är, det är sjukt hur vi har byggt upp en värld med så stor tillit till materiell lycka. Det är sjukt!

Det händer något intressant med de flesta av oss i situationen när vi är i en affär och ska bestämma om vi ska köpa något eller inte. Tänk dig, du strosar runt i en butik, ser en tröja som du tycker är fin. Du krokar loss galgen och håller upp den framför dig. Tittar studerande på tröjan och funderar på när du skulle använda den, om du har tillräckligt med pengar, om du verkligen tycker om den eller om det kanske finns något finare så du ska titta vidare. Du kommer fram till att tröjan ändå inte är någonting för dig och hänger tillbaka den på den skimrande klädställningen. Inte mer än tre steg bort hinner du ta innan du ser en annan person komma och hålla upp precis samma tröja, din tröja, den du precis kollade på. Din puls börjar slå snabbare, det kryper en aning i kroppen. Det fanns ju bara en tröja kvar, och den är faktiskt DIN. Personen hänger tillbaka tröjan och inom loppet av en sekund är du framme och hugger tag i den, håller krampaktigt i galgen. Hela ditt resonemang kring att du inte har tillräckligt med pengar är som bortblåst när du tar med dig tröjan till kassan, lugn, trygg och lycklig över att den är din. Din. Kanske är det den andra personen som köper den från Tradera när du gör en garderobsrensning om ett år och säljer allt det där du aldrig har använt..

Vi närmar oss alltså en av årets mest hysteriska konsumtionsdagar. En dag när vem som helst kan bli lurad att tro att vi behöver någonting nytt. Därför tar jag, och förhoppningsvis du tillsammans med mig och så många andra, ett aktivt ställningstagande till Buy Nothing Friday. En dag utan konsumtion för att protestera mot den hysterin som snart ska utspela sig. Ta ett djupt andetag, det är lugnt, inget farligt kommer att hända om du missar att köpa någonting. Du kommer bara ha en sak mindre att rensa ut nästa år.